bas

Bas van den Berg

Waarom ik dit werk zo graag doe?
Mensen in een rol zien groeien. Genieten van het moment dat iemand door een actie van een ander tot een uitspraak komt die haarzelf verbaast. Geraakt worden door de kracht van een interactie waardoor een deelnemer iets bij zichzelf ontdekt dat hem de adem beneemt. Dat zijn belevenissen die mij als begeleider van bibliodrama uitdagen en energie geven.

In een drama kunnen oude verhalen weer zo'n glans en spankracht krijgen. Dat verwondert me en zet me aan tot nadenken en verdichten. Ik houd van deze manier van werken die zo'n krachtig beroep doet op al je zintuigen, op je verbeelding, je fijngevoeligheid voor het proces en op je vermogen taal te vinden waarmee je kunt duiden wat deelnemers meemaken. Ik ken weinig andere werkwijzen die me zo aanspreken in mijn totale mens zijn en tegelijkertijd in mijn verlangen me steeds opnieuw te verbinden met de werkelijkheid van God.

 

 

riette

 

Riëtte Beurmanjer

Dans fascineert me.
Als ik dans, kan ik alle muizenissen achter me laten. Ik ben dan in het hier en nu. Dansen helpt me te blijven bij wat er hier en nu is aan schoonheid en lelijkheid, pijn en vrolijkheid. Als ik daarbij blijf opent zich een ruimte die groter is dan ik. Een ruimte die ik associeer met de naam van God: IK BEN.

Ik kan erg genieten van de mensen die dansen. Ik zie dat ze zich ontspannen, warm worden, een kleur krijgen, plezier hebben, er jonger uit gaan zien. Of ik zie dat ze moedig uitdansen wat in hen leeft, hoe pijnlijk misschien ook. En dat ze in hun kwetsbaarheid mooi worden. Ook dan kunnen er van die momenten zijn dat je even een glimp van God ziet...

Meer info: www.riettebeurmanjer.nl 

gottfrid

 

Gottfrid van Eck

Gottfrid van Eck (1962) is afgestudeerd theoloog (Rijksuniversiteit Utrecht) en volgde daarna drie jaar een muziekopleiding te Amsterdam. Na zijn studie was hij een vijftal jaren actief als kerkelijk werker in Apeldoorn, maar sinds 1998 is hij professioneel muzikant en verhalenverteller.
Gottfrid is oprichter van Mazzeltov, één van de bekendste en beste klezmerbands in Nederland. Daarnaast zette hij klezmertrio Vilde Katshke op om zijn liefde voor joodse volksverhalen en muziek te combineren. Verder publiceerde hij een drietal boeken met Joodse verhalen. Tenslotte verzorgt hij verhalenwandelingen in Utrecht, Amsterdam en Gouda waarin hij op theatrale wijze oude (stads)sagen en legenden presenteert.
Enkele malen per jaar geeft hij aan uiteenlopende groepen workshops op het gebied van verhalen vertellen en muziek. Daarin verwerkt hij o.a. ook zijn eigen ervaringen met clownscursussen.

Meer info: www.gottfridvaneck.nl en www.klezmertrio.nl

   

 

 

cocky

Cocky Fortuin-van der Spek

Mijn liefde voor bewegen is al vroeg ontstaan. Ik werd verrast toen ik leerde werken met bijbelverhalen of levensthema's waarbij drama en beweging als ingang gekozen werd. Deze manier van werken brengt mensen dichterbij hun eigen verhaal, terwijl de aangereikte bijbelverhalen en thema's vanuit de traditie oplichten.

Bij bibliodrama en dans gaat het om inleving en inlijving en ontmoetingen met elkaar. Mijn ervaring heeft me geleerd dat deze manier van werken op een bijzondere manier beklijft. Het blijft lastig om deze manier van werken te beschrijven, uiteindelijk is het iets om te doen en daartoe nodig ik je van harte uit.

   

 

 

aat

Aat van der Harst

Aat van der Harst is al lang geboeid door verhalen in allerlei vormen, zoals levensverhalen, films, romans, theater. Hij werkte in diverse rollen binnen het onderwijs: als leraar, decaan, leerlingbegeleider, trainer en (wandel)coach. Hij is ontwikkelaar en schrijver van een nieuwe methode voor mentorlessen, dagopeningen en vieringen in het onderwijs.
De metafoor van de reis van de held fascineert hem. Door de eeuwen heen zijn mensen de oude marskramer- en pelgrimspaden door Europa gegaan. Het meest inspirerend  zijn naast cultuur en natuur de ontmoetingen met medereizigers. Steeds weer de ervaring dat 'de weg het doel is'. Aat gaat graag met mensen op weg en  is medeauteur van het boek Verhalen verbinden.

 

 

cilia

 

Cilia Hogerzeil

Mensen die spelen zijn mooi.
Ik word altijd weer gefascineert door authenticiteit, die in beweging en stem ontstaat, wanneer mensen gaan spelen. Ze worden 'waar', omdat ze niet anders dan hun eigen lichaamstaal kunnen inzetten.
Zij krijgen daardoor een persoonlijke zichtbaarheid, die meer kan zeggen en uitdrukken dan woorden alleen.

Mensen die spelen hebben plezier.
Hun verbeelding wordt aangesproken en hun lichaam wordt in beweging gezet. Daardoor blijken spelvormen zich bij uitstek voor een dieper begrip van religeuze verhalen te lenen. Immers die verhalen gaan niet alleen over zichtbare uiterlijke gebeurtenissen,
maar evenzeer over de onzichtbare innerlijke werelden,
die daaraan ten grondslag liggen. Woorden zijn niet zelden ontoereikend om die zichtbaar te maken. Spel doet een beroep op andere talen: die van de verbeedling, van het lichaam en van de zintuigen. Mensen ervaren dat als een verrijking van hun waarnemingsvermogen.

Spelen is een veilige bezigheid.
Spelregels geven duidelijke grenzen aan. Niets blijkt kwetsbaarder dan religieuze gevoelens. Sspelsituaties scheppen ruimte om met anderen zonder vooroordelen daarover contact te krijgen.

Cilia Hogerzeil is artistiek leider bij Hollands Diep

 

 

susanne

 

Susanne de Jong-Tennekes

Dansen brengt mij in het hier en nu. Denken over wat geweest is en wat komt, verliest z'n vaste greep. Mijn lijf neemt het voortouw en laat zien wat is: spanning, zwaarte, soeplesse, kracht, scherpte. Ik ga er in mee, overdrijf, sta stil, laat iets nieuws ontstaan. Er is ruimte om te onderzoeken, te spelen met mogelijkheden. Al dansend kom ik op andere gedachten. Zo ontstaat er een heen en weer tussen woord en beweging. Dansen brengt woordloos naar buiten wat er in mij leeft. En de beweging geeft weer stof tot nadenken. Er komt een gesprek op gang. In mijzelf, met een ander, soms met de Eeuwige. Dansen doe ik graag en deel ik graag. Met mensen die kijken, met mensen die meedoen. Misschien met u?

 

 

joyce

 

Joyce Schoon

Dansen is gewoon lekker. Het is heerlijk de ruimte te vullen, mijn kracht in te zetten, de tijd stil te laten staan. Mijn lichaam haar eigen gesprekken laten voeren. Dansen heeft voor mij met hartstocht te maken. Je hart handen en voeten geven, letterlijk. Naar buiten brengen wat er in mij leeft: springen, tasten, zwiepen, strelen, vallen, stromen…. Aan den lijve ervaren en met je lijf vertellen.

Dans is voor mij de meest primaire taal met God. Als de woorden op zijn, spreekt het lichaam. Een gebaar, een lichaamshouding, een uitspatting van bewegingen. Het kan een woordeloos gebed zijn.

Het is mooi om andere mensen de kracht van dans en beweging te zien ontdekken. Ik geloof dat dansen wijzer maakt. Vaak ontdek je meer over jezelf, de ander en de Ander met dans, spel en beweging, dan door praten. Er wordt al zoveel gepraat.

"Laat ons dansen tot de morgen, tot het licht wordt in ons hart….."

 

 

leonie

 

Leonie van Straaten

Als kind danste ik graag. Ik overwoog de balletacademie, maar koos uiteindelijk voor theologie. Maar ik bleef dansen en liet me op verschillende wegen scholen. In de Zevende Hemel volgde ik de jaartraining en daarmee werd voor mij het palet compleet. Het spelplezier, de ontdekking van alle mogelijkheden van je lichaam en de toepassing op inhoud is een werkbare vorm van dans voor jong en oud. Dat geef ik graag door!

Ook werk ik met voorgangers aan bewustwording van lichaamshoudingen binnen de liturgie. En ik begeleid mensen in het ontwikkelen van een dansante uitdrukking binnen de liturgie: dat blijkt vaak een verrijking voor de vierende gemeenschap

Ik leef en werk al vele jaren in de Gemeenschap De Hooge Berkt, een plaats voor geloofsontmoeting in het Brabantse Bergeijk. Daar werd ik me steeds meer bewust: dansen is voor mij bidden met mijn lichaam.

Zie ook: www.hetwoordinbeweging.nl

 


 

kees

 

Kees van der Zwaard

schrijver, scenarist, theoloog en theatermaker

zwerft tussen ooit en eeuwigheid
zoekt de weg van het verlangen
vecht met het cynisme om de liefde
verkent de grenzen van de ontroering

schrijft in opdracht teksten en scenario's
speelt theatervoorstellingen (ook op maat)
zingt van breekbaar tot rauw (ook op cd)
vertelt verhalen voor jong en oud

Voor meer informatie: www.keesvanderzwaard.nl
t: 0345-533381; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto: Sjaak Verboom