Begeleiding: Tineke Renkema (psychotherapeut, geestelijk begeleider en bibliodramadocente) en Leonie van Straaten (theoloog met specialisatie dans, geestelijk begeleider en priester van de Oud-Katholieke Kerk). Beiden zijn lid van Gemeenschap De Hooge Berkt

Datum: 2, 3 en 4 maart 2018

Locatie: Gemeenschap De Hooge Berkt, Hooge Berkt 16 in Bergeijk

Toelating: Dans- en speelervaring niet nodig.

Informatie over kosten, inhoud en aanmelding vanaf medio januari via website Hogeberkt

 

Drie dagen gesprek, bibliodrama en bibliodans n.a.v. een Bijbelverhaal.  Spiegelen en ontdekken wat dit jou vertelt over het eigen levensverhaal. Daar neem je de tijd voor! 

 

Begeleiding: Susanne de Jong-Tennekes

Locatie: Bergkerk, Dr. A. Kuyperlaan 2, Amersfoort 

Data: serie A donderdag 8, 22 februari, 8, 22 maart; serie B donderdag 5, 19 april, 3, 17 mei

Tijd: 20.00 – 21.00 uur

Kosten: € 50 per serie, € 85 per seizoen

Info en opgaveDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Mediteren is gericht op aanwezig zijn. Gek genoeg vraagt dat oefening. Ik ben met gedachten namelijk voortdurend ergens anders. Bij de dingen die ik nog moet doen, bij het gesprek van gisteren. Zitten in stilte helpt om meer in m’n lijf, meer in het hier en nu te komen. Een aanwezigheid die opent naar de verborgen aanwezigheid van God. ‘Ik ben’ is zijn onuitsprekelijke naam. Twee keer een serie van 4 avonden, voor wie wil beginnen met mediteren, voor wie het weer wil oppakken, voor wie graag samen mediteert.

Begeleiding: Leonie van Straaten

Locatie: Kapel van Gemeenschap De Hooge Berkt, Hooge Berkt 16 in Bergeijk
Data: 17 januari, 20 februari, 20 maart, 17 april en 22 mei 2018
Tijd: 20.00 - 21.30 uur
Kosten: €10,- per avond.
Meer informatie: website Hogeberkt

 

Het gehoorde Woord onderzoeken in beweging - ontdekken hoe dit woord in jou beweegt. Danservaring niet nodig, aanmelden ook niet: last minute beslissen kan altijd.

Begeleiders: Bas van den Berg, Gottfrid van Eck, Cocky-Fortuin- van der Spek en Kees van der Zwaard
Locatie: Conferentiecentrum De Glind
Data: vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september 2018, vrijdag 23 november en zaterdag 24 november 2018. Twee keer een tweedaagse met overnachting. 

Tijd: Van vrijdagmorgen 10.00 tot zaterdagmiddag 16.00 uur.
Kosten: € 695, - (bij opgave voor 1 maart € 645,-)
Opgave: vóór 1 juni 2018 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwe training voor iedereen die met bronverhalen werkt in de context van kerk, zorg, onderwijs, of hulpverlening. In twee keer een tweedaagse in het Akoesticum te Ede. Met Kees van der Zwaard, Gottfrid van Eck, Bas van den Berg, en Cocky-Fortuin- van der Spek in wisselende duo’s als docent.

 

Lees meer...

Docent: Riëtte Beurmanjer 

Datum: 10 april 2018

Plaats: De Dorsvloer, Zomerakker 15, Spijkenisse

Kosten: € 12,50 – of € 20,- afhankelijk van inkomen

Opgaven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 010-453348 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-29417287

 

Meditatie helpt om een Bijbeltekst ‘met je hart te begrijpen’ en te ‘vertalen’ naar je eigen leven. Deze avond blijven we niet stil zitten, maar gaan we mediteren door te bewegen. Aandachtige beweging helpt je tot jezelf te komen. Verbeeldende beweging helpt je je in te leven in de wereld van de tekst. Als je opmerkt wat door de beweging wordt opgeroepen aan gevoel, herinnering, verlangen of fantasie, gaat de tekst voor je leven. Beweging helpt je ook je te open te stellen voor de Grond van je bestaan. Om mee te kunnen doen hoef je geen danservaring te hebben en je hoeft ook niet te kunnen dansen. Het gaat om het bewegen en door praktische aanwijzingen word je in het bewegen meegenomen. Meedoen geeft je een bijzondere en vooral ook inspirerende ervaring.

Begeleiders: Cocky Fortuin-van der Spek
Locatie: Johanneskerk, Moezeldreef 400, 3561 GD Utrecht (op loopafstand van Station Utrecht Overvecht)
Data: woensdag 29 november, 17 januari, 14 februari, 14 maart en 11 april en 16 mei

Tijd: 10.00 tot 12.30 uur,
Kosten: € 240,-
Opgave: vóór 15 november 2017 bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bibliodrama is een samenspel tussen jou, een bijbelverhaal en de groep. Spelenderwijs en interactief onderzoek je hoe jij, met anderen een bijbelverhaal beleeft. Elke bijeenkomst bestaat uit drie fasen: opwarming, je inleven in een personage en het spelen van fragmenten van dat verhaal, aansluitend is er een nagesprek, met ruimte om ervaringen en inzichten te delen.

 

Lees meer...

Verhalen verbinden mensen,
verhalen verbinden momenten in de tijd,
verhalen verbinden de binnenwereld met de buitenwereld.

 

Begeleiders: Cocky Fortuin-van der Spek en Aat van der Harst
Locatie: Gemaal naast de Mallemolen, te Gouda
Data: zaterdag 20 januari 2018 en zaterdag 10 maart 2018
Tijd: 10.00 - 16.30 uur
Kosten: € 245,-
Opgave: vóór 25 december 2017 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

In deze praktische en inspirerende training richten we ons op ontmoeting en communicatie in de groep vanuit het werken met verhalen. Je maakt kennis met een grote variatie aan werkvormen. We variëren in het vertellen van persoonlijke, fictieve en overgeleverde verhalen. Deze werkwijze verdiept en verrijkt de ontmoetingen en gesprekken in een groep. Vanuit deze basis kun je zelf jouw toepassingen maken in groepen waarmee je werkt. We werken in een inspirerende omgeving. Zowel binnen als buiten ontdek je de mogelijkheden van verhalen in beweging.

 

Lees meer...

Docenten: Aat van der Harst en/of Cocky Fortuin-van der Spek
Plaats: training op aanvraag
Duur: advies: vier dagdelen
Kosten: € 200 per dagdeel en reiskosten
Voor wie: leiding van kindernevendienst/kinderwoorddienst, vanaf zes tot twaalf deelnemers

 

Dit is een praktische inspirerende training voor leiders van kindernevendiensten en kinderwoorddiensten. Verhalen vormen het hart van de kindernevendienst. In deze training is er speciale aandacht voor de bijzonderheid van bijbelverhalen.

Lees meer...

Begeleider: Riëtte Beurmanjer,
Locatie: Kruiskerk, van der Veerelaan 30a, Amstelveen
Data: 18 september, 16 oktober, 20 november, 18 december 2017
15 januari, 19 februari, 19 maart, 16 april, 14 mei, 18 juni 2018
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Kosten: € 75,- voor de hele reeks
Opgaven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Mediteren is een manier om tot rust te komen, een manier om tot jezelf te
komen als je jezelf dreigt voorbij te rennen. Een christelijke meditatievorm is:
tot jezelf komen en je inleven in Bijbelverhalen en in de mensen die erin
voorkomen. Je gaat in hun schoenen staan en daardoor ontdek je iets over
jezelf. En omdat zij altijd 'iets hebben' met God, ontdek je ook iets over jezelf
en God.

Begeleider : Riëtte Beurmanjer
Locatie: Regenboogkerk, Mauritslaan 12, Oegstgeest
Data: 31 oktober 2017; 16 januari, 20 maart en 29 mei 2018
Tijd: 20.00 – 22.15 uur
Kosten: € 20 voor de hele reeks
Opgaven: Nelleke van der Oord (071- 5155620, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

Zoek je een plek waar je op adem kunt komen? Heb je zin om je geloof op een creatieve manier te verdiepen? Vind je het fijn om anderen te ontmoeten om te delen wat je beweegt? Bibliodans geeft je dat en meer...
Een Bijbelverhaal brengt je in beweging. Via beweging ontdek je wat het verhaal je wil vertellen. Bibliodans is een vorm van vrije dansexpressie waarbij je lichaam de verteller is. Ervaring op het gebied van dans is niet nodig. De avond is zo opgebouwd dat je ‘als vanzelf’ in het dansen wordt meegenomen.

Begeleiders: Riëtte Beurmanjer en Kees van der Zwaard
Locatie: Nederlands Gereformeerde Kerk, Jodenkerkstraat 5, Culemborg
Data: 11 en 25 april, 8 en 23 mei 2018
Tijd: 10.00 – 16.30 uur
Kosten: €490,-
Opgaven: voor 21 maart 2018 bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Accreditatie: SBU: 36 uren; ECTS: 1,5

 

Hoe betrek je als voorganger de kerkgangers bij wat in de eredienst aan de orde is? Hoe breng je een Bijbelverhaal voor hen tot leven? Hoe neem je hen mee in je overwegingen bij het verhaal? Hoe breng je hen tot een houding van gebed? Hoe laat je hen de diepte van de sacramenten smaken? Wat voor rol spelen je houding en gebaren, je woorden en de klank van je stem, je voorstellingsvermogen, beleving en spiritualiteit daarbij?


In deze cursus onderzoeken we hoe persoon, ambt en ambacht een rol spelen in je ‘performance’. Je krijgt feedback op je manier van voorgaan. We gaan na wat je sterke punten zijn en geven suggesties om je expressieve en communicatie mogelijkheden te vergroten.

Volg ons

Facebook Image